You are in:

St Martins in the Field

Published on 19 February 2013 at 10:25

View image

The renewal of St Martin in the Fields was a massive undertaking in central London and has been undoubtedly one of the Capital’s most significant recent building projects. 

The main construction feature was the excavation of a two storey deep hole to accommodate a multipurpose space which also created an impressive link between the church and the range of refurbished and extended buildings on St Martins Place/Adelaide Street. The link was provided with a new glazed entrance pavilion located in the widened Church Path to the north of the church. This entrance provides access to a sequence of naturally lit spaces below ground including a new foyer, a shop, a large hall, a small chapel, a new rehearsal space, various offices and meeting rooms as well as a reconfigured restaurant in the crypt. The project also houses The Connection, one of the UK's largest charities addressing homelessness.  

Eric Parry Architects' were responsible for the design of the scheme and construction was undertaken by Costain. The project had a number of challenges including complex means of escape arrangements which needed to satisfy licensing requirements as well as building regulations.

Photo credit: St Martins in the Field

AIS Services: Building Regulation Approvals

Design Team: Eric Parry Architects

Status: Complete

Awards: 2009 RIBA Award