Project Showcases

AIS provided Building Control Approvals for Pier 1,  Gatwick’s largest redevelopment scheme to be undertaken,  this new “operationally excellent” facility replaced the original Pier 1 opened in 1958 by the Queen.  We worked with the client project team and construction contractor to determine solutions for a complex and multi faceted project.

The development houses a state of the art new baggage system for the South Terminal accommodating more 4,250 bags an hour and the airports first early bag store allowing up to 2600 bags to be checked in up to 18 hours before departure providing convenience to passengers and reducing queues by spreading out check in times.

Five state-of-the-art passenger gate rooms with views across the runway, each including seating, a family area, interactive spaces to keep children entertained and a “Touchdown” business area. A new lounge for premium passengers sits on top of the new Pier and boasts panoramic views across the airfield.

New aircraft stands provide a choice of an air bridge or walk-in, walk-out with possibility to use both to speed up the boarding/ disembarking  eliminating queue’s and ensure more on time departures.

  • Redevelopment scheme costing £186 million
  • New building gross floor area 25,000m2
  • Upgraded baggage system 4,250 BPH
  • Gate rooms & business lounge 6
  • New aircraft stands 5 Full Size

Built in the famous Brooklands racing circuit AIS provided Building Regulation Approvals for the UK flagship ‘Mercedez Benz World’. This building brought together the Heritage of the brand, the product range and the vehicle support services.

  • Heritage and Technology Centre 18,000m2
  • Display Galleries 3 Floors
  • Design Team Aukett Fitzroy Robinson
  • Image credits Mercedez Benz World

AIS were appointed by Network Rail to work as an integral part of their Team to provide compliance engineering and assurance across a range of asset areas including monitoring of works and asset protection on the Thameslink Programme (Blackfriars and Farringdon Station Redevelopments and the Borough Viaduct). Farringdon Station first opened in 1863 as the terminus of the world’s first underground railway, the major overhaul required careful design considerations of the Grade II listed heritage features and buildings whilst incorporating new contemporary interventions.

Works took place whilst the station remained operational, this took careful planning to minimise disruption to the running of railway and keeping passenger journey’s moving.

Enhancements included a new ticket hall to service Thameslink and Crossrail with extended platforms enabling the new 12 carriage trains to enter service.   The Underground entrance has been restored and widened and includes new ticketing facilities.  A new concourse on Turnmill Street linking to a new footbridge and the restored Underground entrance creates extra capacity for passengers.  An extended train shed roof encourages people to use the full length of the platforms, whilst new lifts will allow step-free access for the first time.    Passengers will benefit from 36 new ticket gates, 20 new staircases, a new footbridge, 9 new ticket machines, 2 new ticket offices, and 3 new entrances. 

  • Additional ticket gates 36
  • Extended train platforms 12 Carriages
  • New Staircases 20
  • Ticket Machines 9
  • Additional Entrances 3
  • Photo Credit Network Rail

AIS provided Building Regulation Approvals for new residential and commercial buildings as part of an extensive urban regeneration programme in East London known as the Stratford International Quarter.

The scheme is one of UK’s largest current mixed-use schemes delivering a new neighborhood to the area comprising of residential, entertainment, retail and restaurants.

Part of the development includes the largest living wall in London, almost a third of the area of a football pitch.

  • Large living green wall 28,000 square foot
  • Design Team Rogers Stirk Harbour & Partners
  • Services Building Regulation Approvals
  • Photo credit Lend Lease

AIS provided Building Regulation Approvals the Natural History Museum in London. The construction of major extension extension was built with a high concrete cocoon using sprayed concrete technology. Housing the Museum’s botany and entomology specimens in controlled conditions, enclosed with a glass structure which also houses staff accommodation, offices and laboratory facilities. Photo Credit: Torken Eskerod, Frans Borgman, C.F. Moller Architects

  • Additional accommodation 19,500m²
  • Design Team C F Moller Architects
  • Awards and Nominations 5